New articles from the NVFF

Below are the 30 most recent postings from the Dutch Society for Fiscal Philatelists (NVFF):

 • De Aangifte CS61
  true
  Na een paar maanden komkommertijd zijn er weer aardige vondsten te melden. Sommige daarvan behandel ik liever in een andere rubriek of artikel omdat er hier en daar nadere informatie nog ontbreekt. Laat ik aftrappen met een aantal handelszegels van Indonesië uit de jaren veertig. Het eerste fragment als scan zit echter op een compleet document en laat een Japanse datering zien (2604: 1944). Het document bracht $ 34.60 op.  De handel kwam pas op toeren met een document waarop deze vroege Republikeinse uitgaven zijn te vinden. Het document met… Read more »
 • Unknown stamped paper (detail) from duchies of Schleswig and Holstein
  true
  This is the greatest of rarities among the stamped paper research from the area of Schleswig-Holstein: the class number 190 is the class valid for a stamp total from 183.750 marks up to a stamp amount of 185.625 marks. According to the state stamp table, a stamp paper in the first class is to be taken with this sum, which has a stamp duty of 1558 marks and 2 shillings. The stamp amount is charged in Mark and Schilling (Schleswig-Holstein Courant). The stamp paper regulation was introduced on 14 August… Read more »
 • De Europeesche Verzekering Maatschappij (II)
  true
  [Deel II] De Europeesche Verzekering Maatschappij te Amsterdam vierde op 25 mei 1995 dat ze 75 jaar geleden, in 1920, werd opgericht. Maar aan die oprichting gaat een geschiedenis vooraf. Reis mee terug in de tijd, naar het jaar 1907, het jaar waarin Max von Engel een lumineus idee kreeg, een idee dat zou leiden tot een net van verzekeringsmaatschappijen in bijna alle landen van Europa. Al deze maatschappijen zouden de naam ‘Europeesche’ dragen.  REISBAGAGE ZEGELS 1920 Versierde zegelrand met tekst in bovendeel : “VERZEKERD volgens de voorwaarden vermeld in… Read more »
 • Jac. Jongert, de ontwerper van de eerste series rentezegels
  true
  Jac. Jongert is waarschijnlijk de bekendste onbekende ontwerper van ons land, aldus de achterzijde van het boek “Jac. Jongert 1883-1942, proeven is koopen”. Het boek is in 2009 uitgegeven door Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam naar aanleiding van een tentoonstelling over zijn werk. Het boek geeft een overzicht van het werk van Jongert. Jongert is een exponent van het modernisme. Boek “Jac. Jongert 1883-1942, proeven is koopen” en portret van Jongert door Richard Roland Holst uit 1917 (collectie Rijksmuseum).Jongert heeft duizenden ontwerpen gemaakt voor uiteenlopende opdrachtgevers en zaken. Als… Read more »
 • Ken uw gemeentelijke zegels: Lichtenvoorde
  true
  Na allerlei omzwervingen door gemeenten her en der in het land wil ik het voor de verandering het eens hebben over een aantal fusiegemeenten in de Achterhoek rondom mijn huidige woonplaats in de gemeente Winterswijk. Een aantal jaren geleden zijn een aantal van deze gemeenten al dan niet gedwongen om te fuseren met elkaar omdat volgens extern onderzoek werd beweerd dat deze gemeenten in de toekomst geen bestaansrecht meer hadden. Niet dat dit elders in Nederland niet speelde maar ik wilde voor de verandering de gemeenten in de nabije omgeving… Read more »
 • Unknown and Unique 1838 Greek Legal Document
  true
  Unknown and unique 1838 legal document during early reign of king Otto of Greece, dated Athens 7th July 1838 with revenues and stamp, signed by the notary. Otto, also spelled Otho (Greek: O Όθων, Βασιλεύς της Ελλάδος, O Óthon, Vasiléfs tis Elládos; 1 June 1815 – 26 July 1867), was a Bavarian prince who became the first modern King of Greece in 1832 under the Convention of London. He reigned until he was deposed in 1862.  This content has been restricted to logged in users only. Please <a href="http://www.belastingzegels.nl/login/?redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.belastingzegels.nl%2Ffeed%2Femail%2F">login</a> to… Read more »
 • De Europeesche Verzekering Maatschappij (I)
  true
  De Europeesche Verzekering Maatschappij te Amsterdam vierde op 25 mei 1995 dat ze 75 jaar geleden, in 1920, werd opgericht. Maar aan die oprichting gaat een geschiedenis vooraf. Reis mee terug in de tijd, naar het jaar 1907, het jaar waarin Max von Engel een lumineus idee kreeg, een idee dat zou leiden tot een net van verzekeringsmaatschappijen in bijna alle landen van Europa. Al deze maatschappijen zouden de naam ‘Europeesche’ dragen.  Von Engel: houthandelaar en industrieel Station Luzern, een zomeravond in 1907. De sneltrein naar Basel staat klaar voor… Read more »
 • Nederlandse Spaar(bank)zegels (III)
  true
  De meeste lezers zullen wel bekend zijn met de spaarzegels van verschillende publieke instellingen, banken en andere bedrijven. De spaarzegels van publieke instellingen behoren meestal tot de fiscale filatelie, terwijl de zegels van particuliere instellingen stellig “cinderella’s” genoemd moeten worden. Daartussen is er een grijs gebied van zegels van instellingen waarvan het publieke dan wel private karakter (nog) niet duidelijk is. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of deze zegels tot het terrein van de fiscale filatelie gerekend moeten worden of niet. (Deel 3 van een serie van 3 artikelen.)  Spaarzegels van… Read more »
 • Ken uw gemeentelijke zegels: Doetinchem
  true
  Voor de oudste vermeldingen van Doetinchem moeten we terug naar 838 met de naam “Duetinghem”voor een villa als nederzetting met een kerk. Daarna ontstond de versterkte stad genaamd “Deutinkem” met een kerk als geschenk aan de toemalige bisschop van Utrecht. Andere naamsvarianten die nu nog in de volksmond nog wel eens worden gebruikt zijn Duttichem, Duichingen, Dotekom en met name Deutekom. Na 1100 werd er een stadsmuur gebouwd om plunderaars te weren en in 1236 kreeg Doetinchem stadsrechten van Graaf Otto II van Gelre. Verder werden toen de stadsmuren met… Read more »
 • Another true mystery, the Revenues from the Japanese occupation of Macau
  true
  When the Portuguese landed in Macau in 1516, it was little more than a fishing village on the Pearl River Delta. In 1557, the Chinese allowed the Portuguese to establish a settlement, but sovereignty remained with China, with only a local Portuguese administration established. The Portuguese used Macau as a trading post and stopover on their way from Lisbon to Nagasaki.  When China banned direct trade with Japan in 1547, trade continued on Macao. The Portuguese built the site into a port city and finally the center of their presence… Read more »
 • Nederlandse Spaar(bank)zegels (II)
  true
  De meeste lezers zullen wel bekend zijn met de spaarzegels van verschillende publieke instellingen, banken en andere bedrijven. De spaarzegels van publieke instellingen behoren meestal tot de fiscale filatelie, terwijl de zegels van particuliere instellingen stellig “cinderella’s” genoemd moeten worden. Daartussen is er een grijs gebied van zegels van instellingen waarvan het publieke dan wel private karakter (nog) niet duidelijk is. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of deze zegels tot het terrein van de fiscale filatelie gerekend moeten worden of niet. (Deel 2 van een serie van 3 artikelen.)  Rentezegels In… Read more »
 • The Cuppa-Lambros Connection
  true
  (Dit verhaal is slechts een update van de geschiedenis van Cuppa – Lambros Steam Ship Co.) Rond 1820 trokken er Grieken naar Engeland om daar een agentschap voor de scheepvaart naar de Zwarte Zee; Constantinopel en de regio daar op te zetten. Vaak werd er in de beginjaren van het bedrijf met meerdere handelaren een schip gecharterd om een lading te kopen; vervoeren naar hun agentschap(pen) en deze met grote winsten weer door te verkopen. Na een aantal succesvolle transacties waren zij al vaak in staat hun eerste schip met… Read more »
 • Een nieuwe Euro, een nieuwe belastingzegel: Cyprus?
  true
  Met de uitbreiding van de Monetaire Unie is er ook een potentiele uitbreiding van het aantal landen met Euro-belastingzegels. Cyprus is een van die landen die nog belastingzegels gebruikt maar de eerste Euro-waarden doken half maart 2008 op bij 4westamps op Ebay. De serie is niet zo gek groot maar de waarden liegen er niet om. Er komen ook aparte waarden voor die mogelijk te maken hebben met tarieven voor bepaalde zaken. Wie wil dat uitzoeken in combinatie met een vakantie op Cyprus?  Ik moet het voorlopig doen met een… Read more »
 • Nederlandse Spaar(bank)zegels (I)
  true
  De meeste lezers zullen wel bekend zijn met de spaarzegels van verschillende publieke instellingen, banken en andere bedrijven. De spaarzegels van publieke instellingen behoren meestal tot de fiscale filatelie, terwijl de zegels van particuliere instellingen stellig “cinderella’s” genoemd moeten worden. Daartussen is er een grijs gebied van zegels van instellingen waarvan het publieke dan wel private karakter (nog) niet duidelijk is. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of deze zegels tot het terrein van de fiscale filatelie gerekend moeten worden of niet. (Deel 1 van een serie van 3 artikelen.)   Postspaarbankzegels… Read more »
 • De Aangifte (CS62)
  true
  De termijn tussen dit en het vorige nummer was kort en het aantal nieuwe vondsten beperkt. Toch heb ik nog wat leuke dingen kunnen melden. Ik begin met Frankrijk waarvan 2 zegels met private golfperforatie werden aangeboden. Deze Effect de Commerce van serie 1864 zijn, als ik het stukje goed gelezen heb, in deze vorm € 45,- per stuk waard (2004). De zegels brachten uiteindelijk $ 33,42 op ofwel ca € 23,50. Van Litouwen werd dit enigszins gehavende luciferdoosje aangeboden met banderolle. Geen idee hoe dit is gecatalogiseerd. Toch vond… Read more »
 • Ledenveiling NVFF: voorbeelden
  true
  Voor en door NVFF leden worden met enige regelmaat veilingen georganiseerd. Hieronder een voorbeeld van wat er in zo’n veiling voorbij kan komen aan zegels en documenten. Niet alle zegels uit alle kavels werden weergegeven in de CS, maar het voorbeeld geeft wel een beeld van wat er in een veiling voorbij kan komen.  Voorbeelden van kavels uit veilingen uit het verleden Read more »
 • Catalogus Nederlandse Fiscaalzegels: Rijksinspectiezegels Verkeer en Waterstaat
  true
  Inmiddels heb ik enkele voorbeelden gezien van 1 soort zegel die rechtsonder op fragment staat afgebeeld. Hij lijkt de opvolger te zijn geworden van de linker zegel maar de tekst links “RIJKSDIENST VOOR HET WEGVERKEER” en rechts “RIJKSVERKEERSINSPECTIE” zijn niet helemaal hetzelfde. Mocht het wel het geval zijn dan is nu een handmatige waardebepaling mogelijk. Kenmerken zijn o.a. de Nederlandse Leeuw naar links gericht met teksten; guldenteken en horizontale lijnen in blauw. Op de achtergrond een aantal groene ruimtelijke kubussen en een zwart volgnummer.  Ik heb er nu 3 gezien.… Read more »
 • Examples of revenue stamps used for telegraphic purposes (II)
  true
  (Part II of II) This is a somewhat unknown subject in the revenue area, scarcely documented in a few publications known. Without explanation you would not recognize them being used for that purpose. With this small article I want to take a closer look at this aspect of revenue stamp usage. A: Natal In Hiscocks these are the only type of revenues overprinted for telegraphic usage. They are less seen used but you can’t see that in the quotations of this catalogue. The overprints are found in many varieties and… Read more »
 • The revenue stamped paper and revenue stamps from Nepal have really nothing to do with the post!
  true
  This smale mountainous country, squeezed between India and China in the Himalayas today remains poor but with a strongly independent monarchy. Expanding British interests and Nepali claims led to a war over the territory of Terai, which was settled by a treaty of 1816. British respect for the staunch Gurkha soldiers and Nepali respect for British diplomatic led to a mutual understanding, which continued throughout the day of the Raj. The economy is primarily dependent on subsistence farming and small craft industries. This is reflected both in the small number… Read more »
 • Catalogus Nederlandse Fiscaalzegels: Inspectie Invoerrechten & Accijnzen 1927 – 1957
  true
  (Uit de “Catalogus Nederlandse Fiscaalzegels”) Er is niet zoveel bekend over deze zegels van de Inspectie Invoerrechten & Accijnzen. Tot nu toe zijn alleen de plaatsen Lobith en Rotterdam bekend op zegel zoals onderstaand voorbeeld van Lobith laat zien. Misschien werden deze alleen op vracht over water gebruikt. Scan van een fotokopie met 50c zegel van Lobith uit 1936. This content has been restricted to logged in users only. Please <a href="http://www.belastingzegels.nl/login/?redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.belastingzegels.nl%2Ffeed%2Femail%2F">login</a> to view this content. Read more »
 • Nepalese Royal Service Order Writing
  true
  The first time I bought a box full of documents that felt like some kind of tissue paper that was stuck together in many pieces, with a length of up to a meter, my first impression was that they were stamped and therewith stamped papers are (stamp papers). Often the red seal of the king was found on the head of these long tissue paper webs. And in the box were some original photos like this one shown here, so that I could very quickly assign the documents, because they… Read more »
 • Saving for (much) later: The national saving stamps of South Africa
  true
  A short introduction to the bilingual stamps issued by the South African Union to promote saving. The savings stamps were sold at the Post Office for the purchase of Union Loan Certificates. The author is asking for additional information from readers. A: savings stamps during the Union of South Africa These bilingual South African Union Savings stamps were sold at the Post Office for the purchase of Union Loan Certificates. Pairs described alternately in English and Afrikaans were printed on upright single springbok head watermark and perforated 14,5 x 14.… Read more »
 • Een Iraakse “cheat”?
  true
  Van een collega-verzamelaar kocht ik recent een fiscaalzegel van Irak met als afbeelding “Nationalisatie van de olie-industrie”, die plaatsvond in 1972. Dit zegel, één van drie in de waarden 50 fils, 1 en 5 Dinar, Ross & Powell nrs. 331-333, kwam tegelijk uit met een postzegelserie (Mi. 798-800 uit 1974, met tekst deels in Latijnse letters).  De nationalisatie betrof de Iraq Petroleum Company, een voornamelijk Brits bedrijf met een dominerende positie in Irak. Het mogelijke misbruik van die positie – in de zin van laag gehouden productie en export van… Read more »
 • Unbekanntes Stempelpapier aus dem Herzogtum Westfalen (2)
  true
  [Teil 2. Das Erkunden, Zuordnen, Studieren und Lesen eines aufgefundenen und noch völlig unbekannten Stempelpapieres aus der Zeit vom Heiligen Römischen Reich Deutscher Nation.] Das Sachsenross (auch Niedersachsenross, Westfalenross, Westfalenpferd, Welfenross) ist ein heraldisches Motiv. Es steht für das Volk der Sachsen, das alte Stammesherzogtum Sachsen und die aus ihm entstandenen politischen Einheiten, vor allem für die welfischen Herrschaftsgebiete. Es ist heute das Wappenmotiv des Landes Niedersachsen.  Als Westfalenpferd mit erhobenem Schweif ist es das traditionelle Wappenmotiv von Westfalen und bildet heute in dieser Form einen Bestandteil des Wappens des… Read more »
 • Chancery / Foreign Office Rights (II)
  true
  (Part II of II) Passports are of all times. Thousands of years ago salesmen and Royal messengers were provided a laissez-passer signed by their head of state with the request to other heads of states to “let this civilian pass your borders and travel your country with peace”. End 18th century the French instituted the first census, the registration duty and the municipal population register in the Netherlands. On 12 December 1813 King William I established the first passport law. Proposed changes Chancery / Foreign Office rights Law (Stb. 376,… Read more »
 • De Aangifte (CS78)
  true
  Bij het schrijven van dit deel doet Sinterklaas nog een poging om zijn zwarte piet legaal het land binnen te krijgen. Intussen drukken de kerstballen de pepernoten al uit de rekken. De veilingen verdringen zich rond deze tijd met hun hoogtepunten en na afloop het ene na het andere record. Volgens deze berichtgeving zou je niet geloven dat er recent nog het woord “crisis” in het voorhoofd gegriefd stond. In ben Maar weer eens wezen kijken wat voor leuke dingen de veilingen passeerden.  Ik begin maar weer eens met de… Read more »
 • Baden (in het zweet), een boekbespreking over de fiscale filatelie van Baden
  true
  Dit is een boek van 660 pagina’s dat volgens een van de auteurs een “light” versie is van wat de drie eerst voor ogen hadden. Na het schappen van een kilo documenten bleef blijft hier en daar een stroom van soms gortdroge (wet)tekst over die snakt naar een afbeelding en een bak koffie om je ogen open te houden. Er wordt bij aanvang gesproken over “Band II für Fiskalfilatelie”. (Band I was Sachsen 1682-1952 door Steffen Eckert.)  Voor- en achterzijde boekNa een inleiding, voorwoord, dankbetuigingen, inhoudsopgave, etc. etc. begint op… Read more »
 • Unbekanntes Stempelpapier aus dem Herzogtum Westfalen (1)
  true
  [Teil 1. Das Erkunden, Zuordnen, Studieren und Lesen eines aufgefundenen und noch völlig unbekannten Stempelpapieres aus der Zeit vom Heiligen Römischen Reich Deutscher Nation.] Das Herzogtum Westfalen war ein Territorium im Heiligen Römischen Reich Deutscher Nation und gehörte bis 1803 zu Kurköln.  Das Herzogtum lag im Süden der Westfälischen Bucht. Neben den fruchtbaren Ebenen der Soester Börde gehörte ein beträchtlicher Teil des Sauerlandes zum Herzogtum. Ursprünglich war das Gebiet ein Teil des Stammesherzogtums Sachsen. Dessen Teilung und die Übertragung der Herzogswürde für den westfälischen Teil an Philipp von Heinsberg, den… Read more »
 • Examples of revenue stamps used for telegraphic purposes (I)
  true
  (Part I of II) This is a somewhat unknown subject in the revenue area, scarcely documented in a few publications known. Without explanation you would not recognize them being used for that purpose. With this small article I want to take a closer look at this aspect of revenue stamp usage. A small piece of history Gian Domenico Romagnosi discovered in 1802 by conducting a simple experiment the connection between magnetism and electricity which influenced the needle of a compass. The results were published in a newspaper but the scientific… Read more »
 • Unie van Zuid-Afrika – Paspoortvoorschriften
  true
  Het departement van Binnenlandse zaken van Pretoria gaf dit paspoort uit met No 36895/11 op 30 maart 1921 aan mevrouw. D.C. Clarke. Omdat haar kind Wilfred onder de 16 jaar was werd hij ook vermeld maar een foto was niet vereist. Het is interessant om te melden dat de grootte van het paspoort 11x19cm meet in gesloten situatie (fig 1).  Fig. 1: voorzijde van paspoort uit 1921.De binnenzijde is na openen ca. 10x zo groot omdat het eerst over de lengte is dubbelgevouwen en daarna van rechts naar links nog… Read more »